Mojca Kucler Dolinar na srebrnem jubileju Izseljenskega društva Slovenija v svetu

sobota, 1.7.2017

Izseljensko društvo Slovenija v svetu je praznovalo srebni jubilej, ki so ga slavnostno obeležili v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu. Dogodek se je začel s sveto mašo za Slovence doma in po svetu, ki jo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore skupaj z izseljenskimi duhovniki. Sledili so pozdravi ter okrogla miza ob 25-letnici društva. Gostja okrogle mize je bila tudi Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora NSi Ljubljana.

Nadškof je v pridigi poudaril pomen spoštovanja narodnih korenin, ohranjanja jezika in čutenja do slovenstva. Spregovoril je tudi o temeljnih nalogah Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Tabor se je nadaljeval v dvorani Matije Tomca, kjer so zbrani najprej zapeli slovensko in izseljensko himno. Sledili so pozdravi gostov ter okrogla miza, na kateri je spregovorila tudi Mojca Kucler Dolinar. V svojem govoru je med drugim povedala: »Kadar beseda teče o Slovencih, je človek lahko ponosen, saj se zlahka govori v presežkih. Za seboj puščajo svoj pečat na univerzah, v gospodarstvu, medicini … So potencial za državo, v kateri bivajo in za slovensko skupnost, ki jo tam oblikujejo. Na žalost pa prav domovina te potenciale noče uporabiti v svoj prid. Mnogo Slovencev, ki živijo izven Slovenije, bi se vrnilo, če bi jih le obravnavali enakovredno kot ostale, a jim birokracija postavljala na desetine ovir. Po drugi strani pa so – ali bi lahko bili - najboljši ambasadorji naše države in to v vseh ozirih, od političnih vprašanj prek gospodarstva do kulture. Če pogledamo najnovejši primer, lahko ugotovimo, da bi bil tudi izplen arbitraže v tej perspektivi bistveno manj boleč, če že ne zmagoslaven.«




 Fotograf: Robert Fojkar Komac