Mestni svetniki NSi Ljubljana aktivni tudi na zadnji letošnji seji Mestnega sveta MOL

ponedeljek, 18.12.2017
Igorja Pigaca, četrtnega svetnika NSi v Četrtni skupnosti Golovec, je zanimalo, v kateri fazi se nahaja projekt gradnje mrliške vežice v Štepanjskem naselju in Bizoviku. V ta namen je Svetniški klub NSi Ljubljana županu postavil pisno svetniško vprašanje. Občino smo spodbudili, naj v prihodnjih proračunih zagotovi dovolj sredstev za izgradnjo mrliških vežic. Odgovor na vprašanje bomo prejeli v začetku prihodnjega leta.

Nedavno je bilo ponovno uničenih kar nekaj sadik sadnih dreves, ki jih je dala zasaditi MOL. Po podatkih, ki jih navaja MOL, je bila škoda ocenjena na 11.500 evrov. Mojca Sojar, mestna svetnica NSi Ljubljana, je v pisnem svetniškem vprašanju opozorila, da MOL beleži do sedaj okoli 150 primerov namernega uničenja dreves v skupni vrednosti preko 100.000 evrov, zato je mestno svetnico NSi Ljubljana zanimalo, zakaj občina nima zavarovanih  tovrstnih nasadov. Sojarjeva je prepričana, da bi v primeru zavarovanja nastalo škodo pokrila zavarovalnica in ne več občani iz proračunov MOL. V prihodnjem letu vas bomo seznanili z odgovorom občine.

Ljubljanski mestni svetniki smo na zadnji seji v letu 2017 potrdili prostorski načrt za območje vzhodno od Poti Rdečega križa, kjer nameravata ljubljanski in republiški stanovanjski sklad graditi novo stanovanjsko sosesko. V soseski Novo Brdo, ki leži na območju nekdanjih glinokopov, bo 24 vila blokov s 472 stanovanji. V enem objektu bo vseh 25 stanovanj urejenih po standardih za oskrbovana stanovanja.

Mestni svetniki NSi Ljubljana smo podprli predlog občine, da postane Hribarjeva vila oziroma vila Zlatica, ki jo že dobrih sedem let upravljajo Muzej in galerije mesta Ljubljane, kulturni spomenik lokalnega pomena. Omenjena vila je bila med letoma 1918 in 2000 v lasti družine dr. Ivana Hribarja, pomembnega slovenskega politika, domoljuba, uglednega gospodarstvenika, bančnika in publicista, ki je bil med letoma 1896 in 1910 ljubljanski župan med občani je bil zelo priljubljen, saj so ga za župana izvolili kar šestkrat. Mestni svetniki NSi Ljubljana želimo, da bodo stavbo, ki je postala kulturni spomenik lokalnega pomena, odgovorni uspeli kmalu tudi obnoviti.