Svetniški klub NSi Ljubljana proti tajkunizaciji stanovanjskih gradenj

ponedeljek, 28.5.2018

Mestni svet je na majski sprejel predlog sprememb občinskega prostorskega načrta, s katerim je občina končala dveletni postopek. Občani so podali okoli 3000 pobud in 1000 pripomb na strateški in izvedbeni del prostorskega načrta MOL.

MOL je želela omogočiti gradnjo stanovanjskih objektov na nekaterih spornih in vodovarstvenih območjih, hkrati pa želi ustvarjati monopol, saj si močno prizadeva omejiti število plakatnih mest, kjer bi lahko stali veliki (jumbo) plakati. Ti v prihodnosti ne bodo smeli biti postavljeni na slepih fasadah.

Anton Kranjc, mestni svetnik NSi Ljubljana, je opozorili, da je predlagani občinski prostorski načrt temelj za »tajkunizacijo« stanovanjske gradnje v Ljubljani. »Rožna dolina je v nebo vpijajoč primer urbanističnega barbarizma, kjer individualne hiše z vrtovi nadomeščajo bloki. Ni nepomembno, da tam občina omogoča poslabšanje kakovost življenja prebivalcem. Zaradi tega tudi pada cena vrednosti nepremičnin,« je bil jasen Kranjc. Ker se mestna oblast ne zmeni za pozive prebivalcev, prav tako tudi ne za zahteve Četrtne skupnosti Rožnik, nismo podprli predlaganih sprememb prostorskega načrta.

Prav tako burna je bila razprava ob predlogu nove takse za obravnavo zasebnih pobud za spremembo namenske rabe v OPN MOL. Za pobudo, ki bi se nanašala na spremembo osnovne namenske rabe prostora, želi občina vpeljati takso v višini 300 evrov in 250 evrov za spremembo podrobnejše namenske rabe, kar se nam zdi pretiran znesek.

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi Ljubljana, je predstavila amandma našega svetniškega kluba, s katerim smo predlagali, da bi prvega znižali na 90, drugega pa na 75 evrov. V razpravi je povedala, da ne vidimo smisla v tovrstni taksi, saj gre za informacijo javnega značaja, ki naj ne bi bila plačljiva. Od župana je želela dobiti tudi odgovor, kam bo namenjen denar od pobrane takse. Ob koncu je župana vprašala: »Zakaj se občina vedno odloči za najvišjo možno zakonsko predpisano takso? Županu predlagamo, da bi izbral bolj primerno višino takse kot jo predlagamo v Svetniškem klubu NSi Ljubljana, saj je ta bolj sprejemljiva za občane,« je zaključila Sojarjeva. Župan ji ni podal odgovora na njeno vprašanje.

Večina mestnih svetnikov je nemo prikimavalo našemu predlogu o znižanju plačila takse, a niso zbrali dovolj poguma, da bi naše dopolnilo podprli. Pomagalo ni niti opozorilo nekaterih opozicijskih svetnikov, ki smo si bili enotni, da gre pri tej taksi za omejevanje ljudi v procesu odločanja in človekove pravice do participacije pri odločanju.