Četrtne skupnosti bodo lahko predlagale, kam postaviti novi radar

četrtek, 19.7.2018

Po poročanju časnik Dnevnik se je na razpis Mestne občine Ljubljana za nakup novega tako imenovanega superradarja odzvala le družba Intermatic. Ta je občini že lansko leto prodala prvi radar, ki lahko sočasno meri hitrost na več pasovih in v različnih smereh. Radar lahko v eni minuti zazna kar 60 kršitev. Intermatic je občini radar s tremi ohišji ponudil po ceni 80. 837 evrov z davkom na dodano vrednost.

Na mestnem redarstvu so povedali, da lokacije, kamor bodo namestili tri ohišja, med katerimi bodo rotirali omenjen radar, še niso določene. Povedali so tudi, da bo prisluhnili predlogom četrtnih skupnosti, upoštevajoč priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti, ki jih je izdala Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, kakor tudi opravljene analize podatkov o prometnih nesrečah na podlagi posredovanih predlogov agencije. Dodali so še, da bo javnost o izboru lokacij obveščena še pred začetkom izvajanja meritev, prav tako pa bodo lokacije označene z znakom za obveščanje »merjenje hitrosti«.

Občina  je radarje že namestila na Dolenjsko, Roško in Celovško cesto, naknadno pa je kupila še eno ohišje in ga postavila na osrednji del Slovenske ceste, kjer je načeloma promet osebnih vozil prepovedan. Ko bodo končali začeti postopek nakupa radarja, bodo ljubljanski redarji hitrost vozil merili z dvema stacionarnima radarjema in dvema mobilnima.

Stacionarni radar, ki so ga mestni redarji začeli uporabljati septembra lani, se je hitro poplačal, in to večkratno. Že v prvem mesecu delovanja je radar namreč zaznal za pol milijona evrov prekrškov. V letošnjem letu je obstoječi radar po podatkih mestnega redarstva zaznal več kot 6500 prekoračenih hitrosti, od tega največji delež predstavljajo vozniki, ki so omejitev hitrosti prekoračili za od šest do deset kilometrov na uro.

Svetniški klub NSi Ljubljana spodbuja vse udeležence v prometu, naj tudi v počitniških dneh, ko je vožnja zaradi višjih temperatur lahko bolj utrujajoča, vozijo strpno in odgovorno ter upoštevajo cestno prometne predpise.