Mojca Kucler Dolinar: Doprinos krščanskih demokratov je bil in bo izjemen

sobota, 9.3.2019

Predstavniki NSi Ljubljana so se udeležili slovesnosti na Bledu, ki jo je NSi organizirala ob svojem praznovanju 30. obletnice krščanske demokracije v Sloveniji. Mojca Kucler Dolinar je predstavila doprinos krščanskih demokratov ob osamosvojitvi naše države. Slovesnosti se je udeležil tudi Manfred Weber, kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah.

V soboto, 9. marca 2019, je Mestni odbor NSi Ljubljana organiziral avtobusni prevoz na praznovanje 30. obletnice delovanja krščanske demokracije. Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora NSi Ljubljana, je v avtobusu predstavila ključne dogodke, ki so zaznamovali krščanske demokrate. »Doprinos krščanskih demokratov je bil izjemen, saj smo prav krščanski demokrati pripomogli k osamosvojitvi in samostojnosti naše države. Naše ideje o osamosvojitvi nismo gojili le v naših srcih, temveč smo jo, ko je dozorel čas, tudi aktivno udejanjali.«

Kucler Dolinarjeva se je dotaknila tudi aktualnih političnih dogodkov. »Živimo v prelomnem trenutku, kjer se dogajajo pomembne prelomnice. Tukaj mislim predvsem na proces, ki se je odvijal proti patru Tadeju Strehovcu. Prav krščanska demokracija zagovarja svobodo v vseh smereh, predvsem s svobodo govora.  Prav mi smo tisti, ki smo si za vse to močno prizadevali, še posebno takrat, ko je bila svoboda govora velikokrat odvzeta. Nedopustno je, da so nekoga postavili pred sodišče, ker je imel jasno mnenje o svetosti življenja in spoštovanju življenja od spočetja do naravne smrti,« je zaključila.

Mojca Sojar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, in Jožef Horvat, mestni svetnik NSi Ljubljana, sta navzočim predstavila njuno delo v Mestnem svetu MOL. Nasprotovala sta nedavnim županovim podražitvam prevozov javnega potniškega prometa ter dvigu drugih življenjskih storitev. 

Matej Tonin, predsednik NSi, je v slavnostnem govoru na Bledu spomnil, da se NSi šteje za idejno naslednico Slovenskih krščanskih demokratov. »Zadovoljni smo nad prehojeno potjo, predvsem pa imamo mirno vest, da smo v zgodovini v kritičnih trenutkih vedno potegnili prave poteze in imeli voditelje na pravih mestih,« je ponosno dejal Tonin.

Dogodka se je udeležil tudi glavni kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah Manfred Weber, ki je dejal, da krščanske demokrate združujejo vrednote za prihodnost družbe. Prepričan je, da je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih za evropske državljane dosegla združitev v svobodi in miru, jasno vizijo ima tudi za prihodnost.

Lojze Peterle, poslanec v Evropskem parlamentu, se je s hvaležnostjo spomnil vseh tistih, ki so pred tridesetimi leti razumeli klic časa in se odločili, da ustanovijo slovenske krščanske demokrate, ki so bili zmagovita stranka slovenske pomladi. »Smo stranka, ki ima lastno vizijo evropskega razvoja, ki je sožitna, saj razvija visoko politično kulturo. To so zadeve, ki nas navdihujejo s pogumom glede evropske in slovenske politične prihodnosti,« je sklenil.