Za enotnejšo in naprednejšo Evropo temeljnih krščanskih vrednot

četrtek, 25.4.2019
Regijski odbor Ženske zveze NSi Ljubljana je v sodelovanju Mestnega odbora in Svetniškega kluba NSi Ljubljana ter ljubljanskega Regijskega odbora Mlade Slovenije organiziral pogovorni večer z vsemi osmimi kandidati NSi, ki se podajajo v volilno kampanjo na prihajajočih evropskih volitvah. 

Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora NSi Ljubljana, je na začetku pogovornega večera povedala, da je Evropska unija pred nenehnimi izzivi, ki terjajo jasne odgovore na področju izobraževanja, zdravja, gospodarstva, varnosti in okolja. »Čas zahteve konkretne odgovore na vprašanja in prepričana sem, da jih bomo z našimi kandidati našli. Vesela sem, ker nam bodo predstavili svojo vizijo Evropske zveze,« je zaključila Kucler Dolinarjeva. 

Marko Balažic, povezovalec pogovornega večera, je predstavil kandidatno listo NSi za Evropske volitve, ki jo sestavljajo: Ljudmila Novak, Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec, Katja Berk Bevc, Franci Demšar in Žiga Turk. 

Kandidati so na vprašanje, zakaj kandidirajo na listi NSi povedali, da je stranka NSi prepoznana kot krščansko demokratska stranka, ki je edini steber normalnosti in glas razuma v našem političnem prostoru, zato so ponosni, ker so lahko del te zgodbe. Za kandidaturo so se odločili, ker je odločanje in sprejemanje evropske zakonodaje ena najpomembnejših nalog Evropskega parlamenta. Kandidati NSi so še dodali, da želijo Evropski uniji vrniti zaupanje, zato so si za slogan izbrali besedo»ZAUPANJE«, s katerim se podajajo v volilno kampanjo. 

Ljudmila Novak je v pogovoru med drugim dejala, da Evropa potrebuje izkušene politike, ki bodo delovali v prid Slovenije in Evropske unije. Mojca Erjavec in Franci Demšar sta prepričana, da je potrebno ljudem približati pomembnost sprejemanja skupne evropske zakonodaje, ki ljudem omogoča boljše življenje in večjo varnost. Iva Dimic je dejala, da želi s svojim delom v Evropskem parlamentu narediti več za razvoj slovenskega podeželja in za slovenskega kmeta. 

Lojze Peterle se je zavzel za bolj enotno Evropo ter predstavil ključne poudarke na področju zdravstvene politike, ki mora storiti več za krepitev zdravja svojih državljanov. Žiga Turk je povedal, da moramo storiti več na področju varovanja meja ter izboljšati konkurenčnost. 

Jožef Horvat je predstavil idejo očetov Evropske unije, ki so pred mnogimi desetletji sklenili, da sporov ne bodo več reševali z orožjem, ampak z argumenti prava. Prav to je po njegovih besedah ključno tudi za prihodnost  Slovenije in Evrope. »Če bo delovalo pravo in s tem tudi pravila igre, potem ne bo kaosa,« je zaključil. Karja Berk Bevc je spregovorila o pomembnosti Evropske unije na življenja mladih ter mlade nagovorila, naj odidejo na volitve, saj tudi oni odločajo o svoji prihodnosti.