Mojca Kucler Dolinar: Svet okoli nas se spreminja, opozicija pa kolesari v krogu

sreda, 2.9.2020

V nedeljo, 30. avgusta 2020, je na Črnučah potekal tradicionalni 10.  piknik četrtnega odbora NSi Črnuče. Tokrat je potekal v nekoliko drugače, saj je bilo število navzočih, zaradi varnostnih ukrepov zaradi novega korona virusa, omejeno. Srečanja so se lahko udeležili le predsedniki četrtnih odborov NSi Ljubljana.

Jože Horvat, predsednik četrtnega odbora NSi Črnuče in podpredsednik Mestnega odbora NSi Ljubljana, je  v nagovoru dejal, da je korona virus krepko posegel na področje socialnega druženja, zato ni bilo moče organizirati klasičnega tradicionalnega srečanja v obliki piknika.

Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora NSi Ljubljana, je poudarila, da velike obletnice letošnjega leta zagotovo doživljamo na drugačen način. »Prepričana sem, da bi trideseto obletnico osamosvojitve doživljali bistveno drugače kot sedaj, saj jo spremljamo preko medijev. Ti mediji bi se morali zavedati svojega poslanstva in se truditi v smeri utrjevanja zavedanja, da je osamosvojitveno obdobje Slovenije središčna točka okoli katerega bi morali kot narod graditi povezanost. Namesto poudarjanja vloge osamosvojiteljev kot sta Lojze Peterleta in Jože Pučnika in drugi, je arogantna ljubljanska mestna oblast postavila spomenik Janezu Stanovniku« je bila jasna Kuclerjeva. Po njenih besedah se preko »petkovih kolesarjev« in napadov na aktualno oblast, kaže popolna odsotnost občutka za narod in skrbi za ljudi. Prepričana je, da se nobena skupnost, država pa še toliko manj, ne more razvijati, če ne obstaja vsaj osnovnega strinjanja o smeri razvoja. »Vlada, znotraj katere opravljajo svoje delo dobro tudi ministri iz vrst NSi, je trčila na popolno nepripravljenost na sodelovanje s strani opozicije. Svet okoli nas se spreminja, opozicija pa namesto, da bi pomagala iskati rešitve, kolesari v krogu,« je zaključila predsednica ljubljanskega Mestnega odbora NSi.

Lojze Peterle, nekdanji poslanec v Evropskem parlamentu, je orisal prve korake nastanka NSi, saj letos poteka dvajseta obletnica ustanovitve NSi. »NSi mora ostajati zvesta temeljnemu profilu in namenom, zaradi katerih je bila ustanovljena. Kjer je krščanska demokracije, tam je sredina, če pa ni krščanske demokracije, tudi sredine ni veliko,« je bil slikovit Peterle. Dotaknil se je tudi aktualnih dogodkov na slovenskem in evropskem političnem parketu.

Mojca Sojar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je predstavila poročilo o delu Svetniškega kluba NSi Ljubljana. Poudarila je, da si mestna svetnika NSi Ljubljana močno prizadevata za umik trase kanalizacijskega sistema (kanala C-0) čez območje vodonosnika Ljubljanskega polja. V nadaljevanju je predstavila tudi številne pobude, ki jih je Svetniški klub NSi Ljubljana naslovil na župana in mestno oblast. »Ena izmed najbolj ranljivih skupin v času pandemije novega korona virusa so bili ljubljanski brezdomci. Županu sem napisala pobudo, naj občina brezdomcem omogoči začasno nastanitev ter osnovne higienske standarde,« je dejala Sojarjeva ter nadaljevala, da je občina nato našla primerno nastanitev za brezdomce. Dotaknila se je številnih gradbenih projektov, ki še vedno niso dokončani.

Jožef Horvat, mestni svetnik NSi Ljubljana, je predstavil nekatere predloge sprememb prostorskih načrtov. Po njegovi oceni se mnogi prostorski projekti pretirano prilagajajo investitorjem, ki so županovi prijatelji in nekdanji mestni svetniki iz vrst županove liste. Horvat je navzoče seznanil, da je Svetniški klub NSi Ljubljana poslal na Ministrstvo za infrastrukturo seznam državnih cest, ki so na območju Mestne občine Ljubljana in potrebujejo nujno sanacijo. »Kot mestna svetnika sodelujeva tako z občinskimi kot tudi državnimi uradniki, da lažje in hitreje najdemo rešitve za skupno dobro,« je zaključil Horvat.

V nadaljevanju so govorci odgovarjali na vprašanja navzočih. Srečanje je zaključilo z željo, da bi ostali zdravi ter se prihodnje leto srečali v normalnih okoliščinah.